De neus spoelen

NEUS SPOELEN MET ZOUT WATER IS GEZOND (vertaling uit het duits)

De oudste natuurlijke methode om verkoudheid, ontsteking van de zijholten van de neus en klachten ten gevolge van stof of pollen te voorkomen, te behandelen of te genezen.

Dagelijks je neus spoelen zoals je tanden poetsen.

Aangenaam, efficiënt, hygiënisch, niet duur en heel gemakkelijk.

De set bestaat uit een neusspoelkan en een meetlepel voor de hoeveelheid zout, die nodig is voor het prepareren van een geschikte spoeloplossing. De zoutconcentratie komt ongeveer overeen met die in het menselijk bloed, die "isoton" genoemd wordt (b.v.9 gram kookzout in één liter water of 0,9%).

In de meer dan duizend jaar oude Yoga-traditie wordt het neusspoelen met zoutwater nu net zoals het tanden poetsen als dagelijkse, natuurlijke, weldoende hygiëneregel toegepast. Zij wordt in het Sanskriet, de oude oorspronkelijke taal van de Yoga, JALA NETI genoemd.

De neusspoelkan is een eenvoudig apparaat om de neusslijmvliezen efficiënt te reinigen en te bevochtigen. Zij is voor kinderen, volwassenen en ook voor zwangere vrouwen geschikt.

De neus kan met een oplossing van keukenzout (normaal eetzout) gespoeld worden.

Bij regelmatig, dagelijks gebruik kan de neusspoeling het opnieuw mogelijk maken om vrij en ongehinderd door de neus te ademen zonder medicamenten te hoeven te gebruiken. Zij bevrijdt de neusslijmvliezen van toegenomen slijm, opgevangen stof en pollen en bevordert hun natuurlijke reinigingsfunctie.

Het neusspoelen dient om de bovenste luchtwegen te verzorgen en kan klachten en ziekten in verband daarmee voorkomen, duurzaam verzachten en hun genezing bespoedigen. Er zijn geen bewezen nevenwerkingen bekend.

"Dagelijks je neus spoelen is een zeer aangename en niet zo dure methode om de ademwegen gezond te houden."

DE NEUS SPOELEN

Waarom wordt de neus gespoeld?

 • Voor de dagelijkse neushygiëne
 • Als de neus verstopt is en verslijmd, om een vrije ademhaling te bevorderen.
 • Om verkoudheid en andere infecties van de luchtwegen te voorkomen en bijkomend te verzorgen.
 • Als bijkomende behandeling bij pollen- en huisstofmijtallergie
 • Om de neusslijmvliezen te bevochtigen bij droge lucht
 • -Bij droge neus en korstvorming om het trilhaarepitheel van de neusslijmvliezen te bevochtigen en te reactiveren
 • Om de neusslijmvliezen te reinigen bij sterke stofbelasting en luchtvervuiling
 • Als bijkomende behandeling bij acute en chronische ontstekingen van de neusslijmvliezen (rinitis) en de zijholten van de neus (sinusitis)
 • Na operatieve ingrepen in neus en zijholten van de neus volgens aanwijzingen van de behandelende arts.
 • Als bijkomende behandeling en om het risico te beperken op infectie door hypersecretie bij ziekten als astma, chronische bronchitis, bronchiëctasieën, mucoviscidose en ciliaire dyskinesie, vooral bij kinderen
 • Als preventie en bijkomende behandeling bij vatbaarheid voor infectie en bij verzwakt immuunsysteem
 • Als begeleidende therapie voor het snurken

 

Hoe spoel ik mijn neus?

Zo eenvoudig is het:

Giet een meetlepel tot aan de rand gevuld met keukenzout in de neusspoelkan. Laat lauw leidingswater lopen en vul de kan, terwijl u roert, tot aan de bovenste markeerlijn. Neem de gevulde kan in de rechter hand, plaats de tuit dicht bij het rechter neusgat, kijk in verticale positie recht vooruit en draai het hoofd in die houding samen met de bij het rechter neusgat geplaatste kan naar rechts. Adem nu door de open mond en buig naar voor over de waskom. Hef de kan nog een beetje op – nu loopt de vloeistof in het ene neusgat en komt aan het andere weer naar buiten. Laat de helft van spoeloplossing doorvloeien, snuit uw neus en spoel hem dan aan de andere kant.

Hoe dikwijls moet men zijn neus spoelen?

Regelmatig een- of twee maal per dag:

ofwel naargelang het seizoen ter preventie en behandeling van verkoudheid en pollenallergie
ofwel bij stoornissen van de luchtwegen.

Disclaimer⎜Copy © 2012, Kine-Watersportbaan-Gent